במסגרת מיזם "אדמה לאדם" יצאנו להכיר את החקלאי ליאור זנדני ואת ענף גידול המנגו הישראלי.
כבר בשיחת הטלפון, כששאלתי את ליאור לשלומו, הוא שיתף ברגשותיו:
"יש ימים שאני כועס… כועס על ההורים שבחרו להיות חקלאים, שבחרו לחיות במקום הכי חם בארץ, ובפרי שעונת הקטיף שלו בעונה הכי חמה בשנה…"
שורשי המשק – אהבה למנגו
בשעת בוקר מוקדמת, ב-05:30, יצאנו למושב אלמגור שבקצה הכנרת. הוריו של ליאור, שעלו מתימן, החליטו בשנת 1972 לשנות מקצוע ולהצטרף למושב. אחרי ניסיונות וטעויות, הם, כמו רבים מתושבי המושב, גילו את כוכב הפירות החדש – המנגו, שלמרות הסתגלות ארוכה, הפך לפרי אהוב על הישראלים.
חקלאות אורגנית וביודינמית – מהפכה במשק
לפני כשלוש שנים החליט ליאור שהוא לא מוכן יותר להשתמש ברעלים שפוגעים באדמה ובמערכת האקולוגית שסביבו. הוא החל בתהליך למידה מעמיק שכלל קורסים בחקלאות אורגנית וביודינמית, כדי למצוא דרכים בריאות וטובות יותר לגידול המנגו.
המעבר לא היה קל. עצים שהיו רגילים לדשנים כימיים בכמויות עצומות נאלצו להסתגל לתנאים טבעיים, לפתח מערכת שורשים יציבה, לבנות קשרים סימביוטיים עם חיידקים ופטריות בקרקע, ולחזק את המערכת החיסונית שלהם – כל זאת ללא שימוש בחומרים רעילים.
ליאור תיאר את החוויה כשרשרת מורכבת עם אלפי חוליות, שבה הפתרון אינו נמצא בחוליה אחת, אלא בשלמות המערכת כולה.
סיור מרתק וטעמים מתוקים
במהלך הסיור, ביקרנו בחלקות המנגו של ליאור, הפרוסות על המורדות הצפוניים של הכנרת ובבקעת הבטחה, שהפכה לאזור גידול מיטבי למנגו עקב שינויי האקלים. הכרנו את זני המנגו השונים – מיה, שלי, איה/טלי, עומר וקיט – וטעמנו אותם בהנאה (וחזרנו עם "הרעלת סוכר" קלה 😊).
למדנו על שלבי הגידול, הרגישות של הפרי, תהליכי הקטיף, האריזה והשיווק, והאתגרים החקלאיים הנלווים. כמובן, קטפנו רק פירות שנשכחו על העצים, קיבלו כוויות שמש, או היו רכים מדי לשיווק.
תודה לליאור – חקלאי של אהבה אמיתית
חזרנו עם רכב מלא במנגו בריא וטעים, ובעיקר עם ידע רב והערכה עצומה לליאור – חקלאי נדיר שאוהב באמת את האדמה והאדם.
תודה לך, ליאור, על בוקר קסום ומלא השראה בתקופה הכי לחוצה של השנה. חפשו את המנגו המדהים של ליאור זנדני בשווקים – לא תתאכזבו!